Gå till innehåll
Lurbo Ridklubb
Lurbo Ridklubb

Funktionärer vid dressyrtävling

På en dressyrtävling behövs omkring 8 funktionärer per pass och ett pass innebär oftast en klass. En del av uppgifterna behöver man ha lärt sig innan, men det finns också uppgifter för nya funktionärer.

I caféet kan du vara utan att veta något om bakdelsvändningar och galoppombyten. Och för att vara protokollräknare räcker det att du kan räkna de fyra räknesätten. Så kom och var med!

Det finns alltid en tävlingsledare som ansvarar för tävlingen. Alla utom domarna arbetar ideellt.

Sekretariat

Sekretariatet är hjärtat på tävlingsplatsen där allt samordnas. Tävlingsledning och sekretariatsfunktionär behöver vara på plats i sekretariatet en och en halv timme före tävlingsstart. Här gäller det att ha koll på Equipe, kontrollera vaccinationsintyg och hjälpa till att lösa diverse problem (saknade nummerlappar, behov av huvudvärkstabletter, uthämtning av priser osv.) Någon som kan Equipe är alltid placerad där. Man ska se till att startlistor och dressyrprotokoll skrivs ut, de tävlande får fotografera sina protokoll alternativt får de dem skickade med mejl..

Parkeringsvakt

Parkeringsvakten är den allra första person de tävlande möter. Du hälsar välkommen och informerar om parkering. Du bör vara på plats minst en timme innan tävlingen startar. Kläder efter väder! Hämta funktionärsväst i sekretariatet. Du behöver ha koll på de olika parkeringarna – utanför Hillton, uppe på snötippen och utanför dressyrbanan. Våra parkeringsplatser brukar oftast räcka till vid dressyrtävlingar. Som parkeringsvakt är det bra om man när det behövs tömmer mockningskärror och ser till att det ser prydligt ut på tävlingsplatsen. Det är en särskild bonus om parkeringsvakten kan backa en transport!

Speaker och protokollräknare

På dressyrtävlingar sitter en speaker i tornet och sköter musiken, hälsar ekipagen välkomna in på banan, talar om vilka ryttare och hästar som är med och deras resultat. Protokollräknaren hämtar dressyrprotokollen hos domaren som sitter nere vid banan, kontrollräknar resultaten och lämna ner protokollen i sekretariatet. Ibland får man passa på och mocka lite på banan mellan ritterna också.

Skrivare

Skrivaren sitter bredvid domaren och skriver i protokollet ner poäng och kommentarer som domaren ger (domaren måste hålla ögonen på ekipaget hela tiden). Att vara protokollskrivare behöver man öva sig på och ingen sätts på den sysslan som inte vet vad det innebär.

Insläpp

Här behövs en funktionär som håller koll på att ryttarna kommer till start när de ska, släpper in och ut dem. Man ska vara på plats med funktionärsväst, startlista som man hämtar i sekretariatet och penna minst fem minuter före start. Här är bra att stå om man vill titta på dem som rider.

Caféet

Ett populärt ställe på tävlingar! Här behöver du inte kunna något om hästar eller tävlande men vara beredd att bre smörgåsar, göra toast, servera mat, hålla rent, ta beställningar och ta betalt. Ibland har vi hamburgare eller annan grillmat och då behövs någon som sköter grillen. Kökschefen leder och fördelar arbetet. På morgonen behöver du vara på plats senast när tävlingarna startar.

Banbygge och avspärrningar

Dressyrbanan byggs vanligen kvällen före tävling och då ska dressyrstaketen bäras ut och ställas upp, domarbord komma på plats och alla bokstavsmarkeringar kontrolleras så de sitter rätt. Tävlingsplatsen görs i ordning med avspärrningsstaket och skyltar. Minst fyra personer behövs men fler händer gör arbetet lättare och snabbare! Efter tävlingen ska allt plockas bort.

Publicerad: 2023-01-12

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Författare: Monika Johansson

Sponsorer

Besöksadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Postadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Kontakta oss

info@lurbork.se