Gå till innehåll
Lurbo Ridklubb
Lurbo Ridklubb

För dig som ska vara funktionär på klubbtävling

H=hoppning

D=Dressyr

(H,D) Tävlingsledare

Den som är tävlingsledare är oftast en från USS. Den som är tävlingsledare går runt på hela tävlingsplatsen, ser till så det är lugnt och inga frågetecken. Om man har frågor som tävlande eller funktionär är det tävlingsledaren man hör av sig till. Det är även till tävlingsledaren man vänder sig om man inte kan komma till start på tävlingsdagen.

(H,D) Ansvarig från personal

På våra klubbtävlingar har vi alltid en från personalen som är ansvarig. Den finns där för frågor som rör ridskolehästarna. Frågor går i första hand till tävlingsledaren, sen till den ansvarige från personalen om inte tävlingsledaren kan svara på frågan.

(H,D) Speaker

Den som sitter i domartornet och pratar är speaker. Speakern välkomnar ryttarna in på banan och tackar föregående ryttare för ritten. I till exempel hoppningen är det speakern som säger hur många fel ekipaget fått eller om tiden ska pausas.

(H,D) Stallsupport

Stallsupporten behöver vara lugn och gärna ha erfarenhet av att tävla. Stallsupporten ska vara i stallet och stötta, peppa och hjälpa de som ska tävla, samt ha koll på tiden och skicka ut ekipagen till framridningen.

(H,D) Insläpp bana/colectingring

Den som står vid insläppet vid collectingring/in till banan ser till att de ekipage som ska tävla finns där och är beredda, alltså ha bra kommunikation med framridningen och att det inte är för många hästar och ryttare i colectingringen.

Publik, familjemedlemmar, kompisar och andra tävlande ska vara på läktaren, inte i colectingring. Detta är en säkerhetsrisk och det är den som står vid insläppet som har ansvar över det.

(H,D) Utsläpp bana

Utsläppet öppnar för det ekipage som ridit färdigt och ska ut från banan (utsläpp och insläpp är ibland samma)

(H,D) Framridningen

De/den vid framridningen ser till så att allt går bra, hjälper till med uppsittning, vid hoppningen höja/sänka/lägga upp hinder och skicka ekipagen från framridningen till tävlingsbanan.

Det gäller att hålla koll på vem som rider så man kan skicka iväg ekipagen i tid till RC. Det underlättar jättemycket för de tävlande att ha någon som håller koll på tiden och skickar iväg dem.

(D) Räknare

I dressy får man olika poäng för de olika momenten och räknaren räknar ihop poängen genom att antingen räkna ut det manuellt, alltså med miniräknare. eller genom att skriva in poängen i ett program där det automatiskt räknas om till procent.

(D) Domarsekreterare

Domarsekreteraren sitter och skriver ner poängen (0-10) som domaren ger på de utförda momenten i programmet i protokollen. Domaren hinner inte att både titta på de olika momenten och skriva protokoll, därför har man en domarsekreterare.

(H) Banchef

Inne på banan finns det alltid en som är lite extra ansvarig. På våra klubbtävlingar är det oftast en från personalen.

(H) Tidtagare

I de klasserna där det är omhoppning behövs även tidtagare. För att det ska bli rätt, brukar oftast flera stycken ta tid. De som tar tid sitter uppe i domartornet med speakern.

(H) Flagg; mål och start

Inne på banan finns en startlinje och en mållinje. När ekipaget har fått startsignal ska funktionären höja sin flagga så den syns tydligt från domartornet. Sedan när ekipaget rider över startlinjen drar man ner flaggan och tidtagarna börjar då ta tid.

Personen vid mållinjen gör likadant, när ekipaget har ungefär 2-3 hinder kvar på banan höjer man flaggan och när ekipaget kommer över mållinjen drar man ner flaggan.

Det är viktigt att man vid både vid start och mål drar ner flaggan när ryttaren passerar linjen. Man måste ta märke på samma ställe så att det blir lika för alla!

(H) På banan

I hoppningen behövs ett antal personer inne på banan som hjälper till att höja hinderna mellan klasserna, lägger upp om någon river, krattar framför hinderna om det behövs och mockar bajs. Det är extremt viktigt att man har koll på banan om man står där så man inte är i vägen för ryttaren som rider! Fråga banchefen om du är osäker på var du kan stå.

Allmänt

Angående alla funktionärsuppdrag är det viktigt att fråga om man är osäker eller inte förstår sin uppgift. Prata med den funktionärsansvariga eller tävlingsledaren i första hand, annars någon annan av oss i USS.

Publicerad: 2022-12-19

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Författare: Inga-Lena Assarsson

Senast ändrad av: Inga-Lena Assarsson

Sponsorer

Besöksadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Postadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Kontakta oss

info@lurbork.se