Gå till innehåll
Lurbo Ridklubb
Lurbo Ridklubb

Breddgrupp

Breddgrupperna vänder sig till elever med stort häst- och ridintresse. Det ska finnas ett intresse för att öka kunskapen om hästsporten, både hästkunskap, teoretiskt och praktisk och ridning/träning av häst. Breddgrupperna vänder sig till de elever vi ser har intresse av att rida i breddgrupp, som spenderar största delen av sin lediga tid i stallet och har ett brinnande hästintresse.

Syftet med breddgrupperna

Syftet med breddgrupperna är att ge eleverna en sådan kunskap i hästhållning och ridning att han eller hon har förutsättningar att på sikt kunna köpa en egen häst. De ges även möjlighet att tävla utefter förmåga.

Innehåll och ridning

Via rullande schema åläggs eleverna i breddgrupperna att ha stalltjänst på helger och röda dagar under terminen. Detta utförs tillsammans med annan elev samt personal på ridskolan. Syftet med stalltjänsten är att skapa kunskap och förståelse för hästarnas behov och omvårdnad. Uppgifter fördelas av personal utefter ålder och erfarenhet. Exempel på uppgifter är fodring, sopning, utrustningsvård, lättare mockning, städning av stallar och övriga lokaler samt hantering/vård av hästar. Om man har en egen häst är detta uppgifter som ska skötas varje dag.

Eleverna inom breddgrupperna ska rida minst två gånger i veckan. Ett pass (i dagsläget på fredagar) där inriktningen är dressyr, WE, markarbete eller hoppning. Specialiseringen inom en viss gren är inte möjligt utan syftet är att skapa en bredd inom sin ridning och utvecklas i samtliga grenar. Det består även av tillfällen med teori eller utvecklingssamtal/planering. Teorin kan vara allt från hästkunskap på sal till mental träning eller fysträning för ryttare. Det kommer inte vara ridning varje gång men varje tillfälle hålls med syfte att öka kunskapen om hästsporten och utveckla ryttaren inom sporten. Vid ridning är passen mellan 60–90 minuter och ridningen sker i grupper om 8 st. Det andra tillfället rids i ordinarie ridgrupp på ridskolan.

Elever och målsman i breddgrupperna ska även, enligt schema, delta som funktionärer vid tävlingar på klubben. Både klubbtävling som genomförs via ungdomssektionen och lokal/regionaltävlingar som anordnas via föreningen. Syftet med funktionärsuppdraget är att elev samt målsman ska få en djupare förståelse för tävlingsverksamhet, se organisationen bakom tävling och på så vis förbereda sig för egen tävlingsstart.

Intresseanmälan

Åldersgräns för breddgruppen är 13 år. För att anmäla intresse till breddgruppen behöver eleven vara medlem i Lurbo Ridklubb och redan rida i befintlig grupp på ridskolan, minst P4. Intresseanmälan mejlas till breddgrupp@lurbork.se. Eleven erbjuds plats när en lämplig plats finns och eleven bedöms redo.

Publicerad: 2023-10-24

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Författare: Elin Fridlund

Senast ändrad av: Isabella Söderström

Sponsorer

Besöksadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Postadress

Lurbovägen 11
755 91 UPPSALA

Kontakta oss

info@lurbork.se